Dieta bezglutenowa

celiakia

Czym jest tzw. celiakia i jak wygląda dieta człowieka, która choruje na tę przypadłość? Jakie produkty należy jeść stosując dietę bezglutenową? Jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te pytania oraz inne nurtujące was rzeczy znajdziecie w poniższym artykule.

Organizm niektórych ludzi nie potrafi trawić glutenu. Czym tak naprawdę jest gluten? To mieszanina białek pochodzenia roślinnego, zawartych w ziarnach takich zbóż jak np. w pszenicy czy jęczmieniu. Nietolerancja glutenu występuje tylko u jednego procenta ludzi na świecie - jest to przypadłość zdiagnozowana jako choroba. Wiąże się ona z wytwarzaniem przeciwciał, które skierowane są przeciwko glutenowi. W rezultacie może nastąpić uszkodzenie kosmków jelitowych (cienkich wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie wszystkich składników odżywczych pozyskanych z pokarmów).

To choroba natury immunologicznej, która ma podłoże genetyczne; trwa nieprzerwanie przez całe życie chorego. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Ten patologiczny stan zapalny w obrębie jelita cienkiego może ujawnić się w każdym wieku, nie koniecznie w młodm stadium rozwoju człowieka. W praktyce oznacza to, że zarówno dziecko (kiedy do jego diety zostanie wprowadzony gluten), nastolatek, kobieta w okresie ciąży, jak i osoba po silnej infekcji lub dużym stresie mogą zachorować na nie tolerancję glutenu. Z przeprowadzonych badań wynika, że płeć ma duże znaczenie: dobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Jedyny sposób, na leczenie celiakii, to przestrzegać przez całe życie ścisłej diety. Coraz większe spożywanie glutenu (np. w wysoko przetworzonych zbożach) powoduje, że zwiększa się stopniowo liczba osób, które zapadają na tę nie uleczalną oraz dotkliwą chorobę. Niewątpliwie wpływ na to ma także poszerzona wiedza w tej dziedzinie oraz większa wykrywalność tej choroby - kiedyś mylona była z różnymi rodzajami alergii pokarmowych.

Jeśli Twoje dziecko będzie miało nawracające wzdęcia, biegunki i kolki to znak, że w jego organizmie dzieje się coś związanego z układem pokarmowym i może to być alergia na jakiś rodzaj pokarmu lub nietolerancja organizmu na gluten. Celiakia to najpoważniejsza choroba, polegająca na nietolerancji pokarmowej glutenu u ludzi w szczególności u kobiet. Czego musisz unikać na diecie bezglutenowej, a czego nie? Dieta bezglutenowa polega na tym, by wyeliminować wszystkie produkty oraz ich pochodne na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia ( w tym produkty przetworzone). Należy je zastąpić artykułami spożywczymi z ryżu, kukurydzy, prosa, gryki oraz produktami z mączki ziemniaczanej oraz innymi których makroskładniki są podobne do tych z zawartością glutenu.

0 komentarzy

Zostaw Komentarz

Możesz używać tagów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>